Vass Tamás: Azon fogok dolgozni, hogy Miskolc az önellátás útjára lépjen

Megosztás

A Borsod24 a választási kampány végéhez közeledve igyekszik bemutatni a képviselőjelölteket. Ezúttal a 13-as választókerület jelöltjével, Vass Tamás Józseffel készült interjúnkat olvashatják.

Ön a 13-as számú választókerületben indul. Ebben a körzetben 2019-ben végül nem volt jelöltje az ellenzéknek, így könnyedén nyerni tudott Deák-Bárdos Mihály. Mit ajánl Miskolcnak és a  városrészben élőknek?

Én kevésbé szeretnék a város amúgy alapvető működésében fontos szerepet játszó programpontokról beszélni, ez benne van dr. Barkai László programjában, erről mindenki olvashat, érdeklődhet, illetve ő már többször is részletesen beszélt a különböző programpontokról, tervekről. Esetemben sem szeretnék az amúgy is önkormányzati képviselő feladataival kapcsolatban beszélni, hiszen azok adottak, azzal kampányolni, hogy megteszem azt, amit amúgy is meg kell, szerintem fölösleges.  Ezzel ellentétben szeretnék egy kicsit a város jövőjének egyik alapvető szegmensével foglalkozni, ez pedig az önellátás. Megválasztásom esetén a képviselői feladatokon túlmenően ezt az irányvonalat szeretném elősegíteni.

Mielőtt rátérnénk hosszabban is az önellátás témakörére, ejtsünk néhány szót az eddigi közéleti szerepvállalásáról. Ön Hosszú ideje aktív közéleti szereplő, képviselőjelöltként sem most indul először. Bemutatná eddigi tevékenységét?

Ez valóban így van, 2012 óta foglalkozom politikával kisebb nagyobb intenzitással. Pályafutásomat a Jobbik Magyarországért Mozgalom Miskolci alapszervezeténél kezdtem meg. 2013-ban a választások előtt kampányfőnöknek kértek fel, majd onnantól kezdve aktívan folytattam politikai tevékenységet, főleg háttérmunkákat végeztem a B.A.Z. megyei 02-es választókerületben, de 2014-ben elindultam az önkormányzati választáson is. Voltam gyakornok az Országgyűlés Hivatalában, a fenntartható fejlődés bizottságának  munkájában vettem részt, Kepli Lajos képviselő úr mellett. Később ugyanitt alkalmazottként vettem részt az országos politika alakításában, szervezésében. Volt egy rövid időszakom, mikor a Borsod megyei 6-os választókerület, választókerületi elnöke voltam, később a 2020-as időközi választáson én voltam az összefogás jelöltjének a kampányfőnöke ugyanebben a választókerületben. Ezt követően kicsit visszavonultam, mert kedvesemmel gyermeket vártunk, és onnantól kezdve csakis Miskolcon vállaltam bármilyen szerepkört. Jelenleg a miskolci önkormányzat alkalmazásában állok.

2021-től minden ideköt. Életemben megfordultam több településen is, de mindig haza vágytam, a költözés sosem fordult meg a fejemben. Miskolcon születtem, itt is szeretném végleg lehunyni a szemem. Már 2019-től közösen dolgoztam az LMP miskolci szervezetének tagjaival a rendészeti bizottság keretein belül, végül 2023-ban kaptam a felkérést az LMP helyi vezetőjétől, hogy tetszenek nekik az elképzeléseim, és szeretnének támogatni a 2024-es önkormányzati választáson, mint képviselőjelölt. Elfogadtam a felkérésüket, mert alapjaiban véve  a környezetvédelem fontos szerepet játszott az életembe, ilyen irányban folytattam a tanulmányaimat is. Bízom abban, hogy az összefogás keretein belül olyan önkormányzati munkát fogok tudni végezni, mely segít közösségeket alakítani, és egy olyan társadalom felépítésén tudunk majd közösen munkálkodni, mely szembemegy a mai kor fogyasztói társadalmával, kialakul egy egészséges önvédelem a folyamatos rossz minőségű, de olcsó termékekkel szemben, és sikerül egy olyan kézműves, vagy kisiparos termelést beindítani, mely jobb minőségű termékekkel tudja kiszolgálni a város szükségleteit.

Hogyan segítené elő, hogy Miskolc városa önellátó legyen, vagy legalábbis közelítsen ehhez a célhoz?

Ehhez képzett szakemberekre van szükség, és nagyon fontos, hogy legyen fiatal utánpótlása a tapasztalt szakembereknek. Ez az elgondolás nem újszerű, nem kell messze visszamenni az időben, volt húskombinát, volt konzervgyár, volt hűtőház Miskolcon. Még ha csak kisebb méretékben is, de ezeknek az iparoknak a visszatelepítése élhetőbbé, biztonságosabbá tenné a települést.

Természetesen az alapanyagok előállítása érdekében szükséges a környező településekkel szinergiában, összhangban fejleszteni a feldolgozóipart, kézműves manufaktúrákat. A kiskerti növénytermesztésnek is jelentős múltja van, mely szintén biztonságot adhat a családoknak, de akár rekreációs tevékenységnek is tökéletesen megfelelnek a mai rohanó világunkban, főleg ha szőlőt is termeszt az ember, és konyít valamennyit az erjesztési technológiákhoz. 

Ezek a gondolatok sajnos nagyon messze állnak országszerte a településektől, gyakorlatilag a mindennapi életben teljesen elfogadottá vált a spanyol zöldség, a lengyel burgonya, az ausztráliai hagyma, de arra az eshetőségre is gondolni kell, hogy mi lesz akkor, ha olyan válságos időszakok jönnek majd, mikor nem lesz lehetőség importra. Nem kell messze menni, Németországban a gazdatüntetések alkalmával kiürültek a közértek polcai, valamint a háború miatt nincs olyan mértékű termelés Ukrajnában. De a Covid-járvány idején is voltak olyan korlátozások, melyek az élelmiszeripari termékek hiánya miatt került bevezetésre. Ezek a folyamatok bármikor begyűrűzhetnek hazánkba is, így fontosnak tartom előre felkészülni az olyan eshetőségekre is, melyek a város ellátási láncát veszélyeztetik. 

“A kampányidőszakokban rengeteg ígéret hangzik el a képviselőjelöltektől, de sok esetben ezek megvalósíthatatlanok, vagy szélbe súgott szavak, így én csak azt ígérem meg Önöknek, hogy hű maradok önmagamhoz és becsülettel ellátom majd a munkámat, amennyiben bizalmukba fogadnak. Kérem támogassanak szavazatukkal” – zárta gondolatait Vass Tamás József.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek